Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/eftersidderen.dk/public_html/wp-content/plugins/wordpress-ping-optimizer/cbnet-ping-optimizer.php on line 477

Hvorfor altid Youtube, hvad med …?

Når jeg taler med kolleger og elever om filmklip i undervisningen fx i samfundsfag eller dansk, så henledes opmærksomheden ofte på Googles fildelingstjeneste youtube. Det forekommer ikke så ofte, at talen falder på et af nettets mange andre muligheder for filmklip.

Jeg er naturligvis godt klar over, at youtube er en voldsomt populær webtjeneste – kun overgået af facebook og google, når det handler om at være nettets mest populære service. Rigtig mange studser lidt, når man påpeger, at der rent faktisk findes andre muligheder end youtube. Prøv bare at se her:

5min.com – et sandt paradis for gør-det-selv-folket. På dette site kan du lære alt lige fra diskodans til korttrylleri og sandkagebagning. Her er simpelthen videoforklaringer til stort set alt mellem himmel jord. Videoklippene må max vare 5 min. (heraf sitets webadresse). Et fedt site, som jeg tidligere har benyttet en del.

dr.dk/bonanza – Jeg har lige brugt sitet til at gense samtlige 24 afsnit af gude-tv-serien Matador. Sitet ideholder en masse gammelt tv-guld fra Danmarks Radios støvede arkiver. Her kan man finde rigtig mange gode sager lige til at inddrage i undervisningen.

vimeo.com – uden at fornærme de andre videotjenester, så er vimeo dollargrinet i samlingen. Her lægges der virkelig vægt på kvalitet i klippene. Mange af videoerne er optaget med spejlreflekskameraer i HD og ser derfor fantastisk flotte ud. Kvalitetsmæssigt tåler vimeo dårligt at blive sammenlignet med særligt youtube.

break.com – sitet er populært sagt sprængfyldt med klip af personer, der kommer galt afsted. Hvis du lige mangler et godt grin til at krydre undervisningen med – tja, så er break er godt bud på en løsning.

dailymotion.com – tag ikke fejl, sitet var oprindeligt fransk, men nu er sproget hovedsagligt engelsk. Sitet var i begyndelsen en direkte konkurrent til youtube. Med tiden har dailymotion dog udviklet sig til at noget lidt andet. Sitet indeholder faktisk temmelig meget sport – særligt fodbold, men også andre former for sport fx dans og racerløb.

liveleak.com – videoklip uden filter i ordenes bogstavligste forstand. Liveleak blev for alvor kendt i 2007, da den bragte en skjult optagelse af henrettelsen af Iraks tidligere diktator Saddam Hussein. Alt i alt er Liveleak en slags tv uden filter, og du skal derfor ikke regne med, at klippene er censureret, og de kan af samme grund ramme dig lige i maven.

businessweek.com – dette site indeholder kun videoklip omhandlende nyheder specielt med henblik på erhverslivet. Sitet er på engelsk. Hvis du ønsker at besøge et tilsvarende dansk site, så kunne jyskebank.tv eller jyskeivest.tv være 2 udmærkede muligheder. De fleste store danske dagblade fx Politiken har også webtv på programmet.

Share

1 Kommentar på "Hvorfor altid Youtube, hvad med …?"

  1. Hello! I just wanted to take the time to make a comment and say I have really enjoyed reading your blog.

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*