Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/eftersidderen.dk/public_html/wp-content/plugins/wordpress-ping-optimizer/cbnet-ping-optimizer.php on line 477

Mobilen som kamera – 6 gyldne råd

“Det bedste kamera er det, som du har lige ved hånden”, sagde en eller kløgtig fotograf en gang i tidernes morgen. Måske kunne man tilføje: “i lommen”. Jeg tænker naturligvis på, at vi (som lærere) skal blive bedre til at udnytte elevernes mobilkamera som et undervisningsaktiv.

Mange af eleverne (faktisk også på de yngste klassetrin) render jo rundt med udmærkede kameraer i deres mobiltelefoner, hvorfor så besvære sig med at booke skolens digitale kameraer – og bagefter bøvle med at få lagt billederne over på en computer? I det digitale samfund bruger man telefonen til at forevige nuet – der er egentlig ikke hverken tid eller behov for at lede efter det forsvundne kompaktkamera eller pakke spejlreflekskameraet ud af tasken:

Lad eleverne gribe deres telefoner og tag et foto. Hvis du som lærer følger flg. 6 råd – er der oven i købet også en mulighed for at resultatet af anstrengelserne bliver ok.

1. Hold telefonen i ro
Det lyder måske banalt, men ikke desto mindre er det uhyre vigtigt. Brug gerne begge hænder til at holde om telefonen størst mulig stabilitet. Problemet med mange mobilkameraer er, at lukkertiden – den tid som kameraet suger lys ind – ofte kan være lang, og der skal ikke mange vibrationer til, før billedet bliver rystet og dermed uskarpt. Hold eventuelt også albuerne ind mod kroppen/på et fast underlag for yderligere stabilitet.

2. Vær forberedt på klikket
På mange telefoner går der flere sekunder, fra du trykker på knappen eller skærmen, til billedet bliver taget. Det er ikke ligesom på et kompaktkamera eller spejlreflekskamera. Med lidt god gammeldags øvelse, kan man faktisk vænne sig til at time sine skud efter kameraets forsinkelse.

3. Få styr på ISO-indstillingen
Flere mobilkameraer har en ISO-indstilling, som er sat på auto. I nogle situationer er det praktisk, men ofte er det meget bedre at tage kontrol manuelt.

ISO’en gør det muligt at tage billeder i situationer med begrænset lys, men metoden betyder, at der tilføjes digital støj til dit foto. Det kan være ganske ødelæggende. Med manuel kontrol over ISO-indstillingen bestemmmer man selv, hvor meget støj man er parat til at acceptere i billederne.

4. Tag kontrol over flashen
Det er et godt og gammelt trick til fotografi med kompakt- og spejlreflekskamera, men det virker også med mange mobilkameraer. Hvis man fx vil tage eksempelvis et portræt i modlys, kan flashen ofte aktiveres manuelt. Det betyder i alt sin enkelthed, at motivet bliver korrekt eksponeret. I modsat fald vil motivet ofte blot være en silhuet på grund af det kraftige modlys.

Det kan også betale sig at slå flashen helt fra i situationer, hvor man ønsker et naturligt billede. Nogle mobilkameraer er nemlig meget aggressive, når det gælder automatisk flash, og det kan faktisk være med til at ødelægge et motiv, der bades i blitzlys.

5. Hold nallerne fra digital zoom
De fleste mobiler kan ikke zoome meget, og de er af den grund derfor udstyret med et digitalt zoom. Det er desværre ikke særligt brugbart, og reelt betyder det, at du zoomer ind i billedet og ikke på motivet. Man forstørrer ganske enkelt dit snapshot, og taber dermed massevis af detaljer og ender med et grynet og grimt foto.

Så hold nallerne fra den digitale zoom – brug benene i stedet og bevæg dig tættere på motivet. 

6. Gør dine fotos bedre med apps
Selv om mobilens kamera i mange tilfælde rent fototeknisk er elendigt (i sammenligning med pocketkameraer og spejlreflekskameraer), så kan man faktisk ofte redde dårlige fotos. Der findes pt. rigtig mange apps, både gratis- og betalingsversioner, som kan give dine billeder en tiltrængt omgang makeup. Billederne kan få et råt retro-look, tilføjet spøjse talebobler eller få mere liv i farverne osv.  

Til Android er det værd at kigge nærmere på PicSay, Camera 360 eller Retro Camera. Mens brugerne iPhone/iPad bør se nærmere på fx Photo og Instagram.

Jeg tror, at jeg vil lade dette være mit sidste indlæg i denne omgang om fotomuligheder på web 2.0 – tilbage er der blot at gentage: “Lad nu eleverne bruge deres mobiler som et aktiv i undervisningen”.

Share

Be the first to comment on "Mobilen som kamera – 6 gyldne råd"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*