Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/eftersidderen.dk/public_html/wp-content/plugins/wordpress-ping-optimizer/cbnet-ping-optimizer.php on line 477

Creative Commons – ret til hvad?

Hvor tit har man ikke fanget elever i at kopiere fra andre eller fra internettet? Hvor tit har man ikke selv gjort det? Jeg tror ikke, at ret mange undervisere kan svare negativt til især det sidste epørgsmål. Men nu er det slut ….. eller er det?

Det er i alle tilfælde blevet nemmere at kopiere andres materiale i visse tilfælde. Creative Commons blev grundlagt i 2001, og er en almennyttig organisation, der tilbyder en række simple værktøjer, som giver kunstnere, forskere og andre mulighed for – helt eller delvis – at dele sit værk med andre. Creative Commons dækker området mellem fuld ophavsret – “all rights reserved” – og public domain, en total fraskrivelse af rettigheder til værket.

 Hvis du klikker på “CreativeCommons“, får du en guide i PDF-format, som giver dig en sikker og enkel introduktion til, hvordan du kan anvende Creative Commons i din undervisning. Både når du vil anvende andres materialer, men også når du vil have en sikker vejledning i at udgive dine egne og elevers materialer under en Creative Commons licens. Creative Commons er utroligt velegnet til skolebrug, fordi eleven med det samme kan se på et værk, hvordan det må bruges.

Omfanget af materialer udgivet under en Creative Commons licens eksploderer i disse år, og man skønner nu at over 350 millioner værker i dag er udgivet under en af de seks licenser. Dermed dækker mængden af CC-materiale mere end rigeligt de fleste elevers behov. Med Creative Commons licenserne er der nu en mulighed for at klæde skolen, læreren og eleven på til at begå sig i det digitale slaraffenland, sådan at spørgsmålet om ophavsret ikke kommer i vejen for undervisningen, lærerens ideer og/eller elevens medieforbrug.

Share

Be the first to comment on "Creative Commons – ret til hvad?"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*