Copy-paste, hvor dum mon læreren er?

Kender du fornemmelsen af snyd? Kender du fornemmelsen af, at nogen forsøger at tage dig i r….? Har du nogensinde siddet med en afleveringsopgave, som lugtede langt væk af, at eleven ikke selv havde forfattet hele eller dele af teksten selv?

Copy-paste-metoden er desværre temmelig udbredt blandt mange elever – særligt i overbygningen (og vel også på ungdomsuddannelserne?). Personligt har jeg mere end én gang siddet med fornemmelsen af, at en given besvarelse ikke var helt fin i kanten. Det sker faktisk oftere og oftere, at mine elever (læs nogle)  forsøger at spise mig af med afleveringsopgaver, som de rent ud sagt har kopieret andre steder fra.

Hvorfor forfalder nogle elever til disse dumheder? Det bliver nok svært at komme med en entydig forklaring på problemstillingen. Mon ikke problemet til dels skyldes dovenskab og det faktum, at det er for nemt at foretage en såkaldt copy-paste af en given tekst. For nu at være helt ærlig,  så har jeg da også selv givet mig af med bogafskrivninger den gang, da jeg selv var elev/studerende fx på seminariet – men jeg sørgede altid for at omskrive den afskrevne tekst således, at teksten fremstod anderledes end den oprindelige. Jeg tror faktisk, at mange elever ikke regner med at lærerne er i stand til at opdage snyderiet (måske opfatter de det heller ikke som snyd?).

Hvorfor er det så lige, at man får mistanken om snyd. I mit eget tilfælde handler det i 99% af sagerne om elevernes skriftlige sprogbrug kontra det talte sprog i dagligdagen. Der er som regel et misforhold – jeg tror, at alle undervisere kender fornemmelsen.

Kan man imødegå snyderiet? Ja, nogle skoler har valgt at indkøbe dyrt software i et forsøg på at dæmme op for problemet. Men hvad skal vi andre fattigrøve gøre? Efter min bedste overbevisning ligger løsningen lige for. Personligt har jeg i lang tid blot googlet udvalgte afsnit i elevernes afleveringer – fremover tror jeg dog, at jeg vil gå skridtet videre og benytte mig af nogle af disse online scannere:

  • http://plagiarisma.net/ – effektivt online værktøj, der kvitterer med en lille rapport således, at man kan se hvorfra en given tekst er plagieret.
  • http://www.plagiarismchecker.com/ – også et effektivt online værktøj, der lader dig søge i enten google eller yahoo. Du får ikke en rapport men forskellige websteder listet op, som du så kan undersøge nærmere.
  • http://www.duplichecker.com/ – min favorit. Duplichecker er så absolut min favorit, eftersom den kombinerer de to tidligere nævnte. Derudover kan den også søge i google, yahoo og msn.
Tjek selv de forskellige links ud. Det skal lige tilføjes, at der findes mange andre muligheder for plagiat-scannere på nettet.
 
Share

Be the first to comment on "Copy-paste, hvor dum mon læreren er?"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*