Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/eftersidderen.dk/public_html/wp-content/plugins/wordpress-ping-optimizer/cbnet-ping-optimizer.php on line 477

Kunsten at dele

linkHvor mange gange har man ikke lige hentet et billede via søgemaskinen Google? Det er, for de fleste, nok sket mere end én gang, tror jeg. Jeg skal ikke gøre mig selv bedre – overhovedet ikke. Jeg er også faldet for fristelsen – det er jo nemt. Men er det i orden?

Det sidste er måske lidt mere kompliceret at svare på? Alle kender jo fx også hastighedgrænserne, alligevel overtrædes de mange gange hver dag i hele landet. Tilbage til det med billedetyveriet via Google. For der vel tale om et tyveri eller hvad?

Inderst inde ved de fleste udmærket, at det er forkert at gafle andres billeder via Google eller andre webtjenester. Det er jo, som de fleste nok også er bekendt med, sådan, at det er fotografen, der ejer et givent billede og ikke den eller de, som er fotograferet. Det gælder for prof. såvel som for amatørfotografer – all over the world.

Kan man så ikke bruge nettet til at skaffe sig billeder til brug for blogindlæg, opgaver, undervisning, artikler osv.? Sagtens, man skal bare være klar over spillereglerne for brug af andres materiale. I forhold til kopiering af billeder på nettet, der er det bestemt en god idé at være bekendt med reglerne for CREATIVE COMMONS-LICENSEN. Det er bestemt ikke særligt besværligt at sætte sig ind i principperne for creative commons – principielt har alle undervisere (og i særdeleshed dansklærere?!) vel et moralsk ansvar for at eleverne deler andres materiale på lovlig vis?

Du kan læse meget mere om creative commons her, hvor du også finder et færdigt undervisningsforløb omhandlende creative commons-princippet lige til at printe ud og gennemføre.

Be the first to comment on "Kunsten at dele"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*