Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/eftersidderen.dk/public_html/wp-content/plugins/wordpress-ping-optimizer/cbnet-ping-optimizer.php on line 477

QR-Codes eller rettere mobil-tags

Har du nogensinde hørt om QR-Codes? Har du nogensinde overvejet om QR-Codes kunne bruges i din undervisning? Ved du, hvad jeg snakker om eller er det bare sort tale? 

“QR” står for “Quick Response” eller “hurtigt svar”, som nok vil være den mest direkte oversættelse.  I Danmark er denne to dimensionelle kodeform nok mere kendt som “mobil-tags”. Uanset hvad er QR-Codes opfundet/udviklet af den japanske virksomhed Denso-Wave. Intentionen bag QR-Codes var/er at give brugerne nogle informationer hurtigt.

Koden er “fri” i den forstand, at Denso-Wave har frigivet specifikationen bag systemet, og virksomheden håndhæver dermed ikke deres patent-rettigheder over systemet. Til gengæld forlanges det, at alle, som benytter systemet, akkrediterer virksomheden med teksten “QR code is trademarked by Denso Wave, inc.” – en slags CC-licens.

Oprindeligt skulle stregkoderne bruges i produktionen af biler, hvor komponenterne til bilerne blev forsynet med disse stregkoder så industrirobotter mv. automatisk kunne genkende dem hurtigt og nemt. Efterhånden har koderne fået en bred anvendelse udenfor bilfabrikkerne og bruges i dag til en lang række andre formål: Postadresser, URL”er til websites, telefonnumre, e-mailadr. osv. i diverse medier som fx aviser, tidsskkrifter, reklamer, visitkort og you name it.

Det er faktisk kommet så vidt, at man gratis kan hente programmer til smartphones, der via telefonens kamera, sætter telefonen i stand til at aflæse såvel QR-Codes, såvel som andre stregkode-standarder. På den måde, kan sådanne telefoner (altså smartphones)  hurtigt aflæse fx kontaktinformation fra et visitkort, og gemme informationen i hukommelsen til senere brug.

Min påstand er nu, at mange elever (særligt i overbygningen) er de lykkelige ejere af disse smartphones som fx iphone, HTC mv. Det, som gør det hele genialt i undervisningssammenhæng er, at QR-Codes er uafhængige af platformen. Det er med andre ord flintrende ligegyldig om eleverne bruger telefoner fra Apple, HTC eller en helt tredie part. TV2’s nye lancering “Newsskole” gør allerede brug af denne teknologi, eftersom fokene bag sitet ser elevernes smartphones som et aktiv i undervisningen.

Det er det samme, jeg forsøger at gøre med det seneste forløb, som mine elever på 9. klassetrin har været udsat for. Vi har brugt nogle lektioner på at se nogle film om Al-quida og Blekingegadebanden samt nogle klip om terroren i Norge via Newsskole.dk – det eneste mine elever mangler er, at forholde sig til et spørgsmålsark vedr. terror som begreb. Det er her, at jeg har gjort flittigt brug af QR-Codes – det eneste, der kræves af eleverne er, at deres smartphone har en såkaldt “Barcode-scanner”, som de iøvrigt kan hente gratis både i istore og i android-market.

Hvordan har jeg så fået lavet mine koder? Jeg har såmænd blot brugt den gratis service fra nettet, som du også kan få adgang til ved at klikke her. Derudover skal du blot bruge et billedbehandlingsprogram, så du kan “skære” stregkoderne ud af skærmbilledet og indsætte dem i fx word. Så bliver det vidst næppe nemmere?

At jeg har valgt samfundsfag til min debut med QR-codes er sådan set underordnet. Disse stregkoder kan efter min bedste overbevisning sagtens bruges i en lang række af folkeskolens øvrige fag – måske endda i alle fag ikke blot i folkeskolen men i hele undervisningssektoren. Det er vel blot den enkelte undervisers fantasi, som sætter grænsen for anvendelsen.

Share

Be the first to comment on "QR-Codes eller rettere mobil-tags"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*