Warning: Creating default object from empty value in /var/www/eftersidderen.dk/public_html/wp-content/plugins/wptouch/core/admin-load.php on line 106
Ny retskrivningsordbog | Eftersidderen
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/eftersidderen.dk/public_html/wp-content/plugins/wordpress-ping-optimizer/cbnet-ping-optimizer.php on line 477

Ny retskrivningsordbog

På torsdag den 9. november 2012 sker det, som alle skolelærere i det ganske danske land i spænding har gået og ventet på de sidste mange måneder. Hold nu fast! Eftersidderen lader allerede nu bomben springe: Dansk Sprognævn nedkommer med en ny retskrivningsordbog – SÅDAN, intet mindre!

Nu er det ikke fordi, at jeg er pessimistisk af natur, men jeg tvivler alligevel på, at det bliver årets mediebegivenhed. Faktisk tror jeg, at det store flertal (også af skolelærerne) vil være jævnt ligeglade. Dette indlæg er ikke et forsøg på at fornærme nogen, men er det ikke sådan, at det kun er et meget begrænset antal sprognørder, som tager retstavning alvorligt – alle vi andre skriver vel mere eller mindre, som det passer os?! For mit eget vedkommende må jeg nok erkende, at det er endog meget lang tid siden, at jeg har slået noget op i den danske retstavningsordbog. Til gengæld holder jeg mig ikke tilbage med at udgive tekster på den ene og den anden måde fx sms, mails og her på bloggen.

“Er det et problem, at vi kun bruger den funktionelle retstavning?”

I dagens webudgave af dagbladet Politiken faldt jeg over denne artikel, hvor jeg blev opmærksom på, at det danske sprog indeholder den officielle retstavning og den funktionelle. Det er den sidste, de fleste af os dagligt benytter – og mange af os er desværre også pænt ligeglade med den første. Er det et problem, at vi kun bruger den funktionelle retstavning? Ja, det synes jeg, eftersom vi lever med en stor risiko for at blive fejlforstået.

I samme avis kunne man den 30. oktober læse dette indlæg, hvor BA i filosofi, videnskabsteori og kommunikation Jesper Pøhler harcelerer (staves det virkelig sådan? Nå, skidt I ved, hvad jeg mener) over over udviklingen i det danske sprog. Jeg må indrømme, at jeg finder artiklen interessant – særligt, når man læser de mange kommentarer, som artiklen har afstedkommet. Indlægget eller artiklen understreger i min optik bare, at det ikke endnu er helt ligegyldigt, hvordan vi staver og udvikler sproget.

“Det, at kunne udtrykke sig ordentligt og korrekt i forskellige sammenhænge og situationer er en dyrebar gave, som vi skal kæmpe for og værne om.”

På webportalen sproget.dk kan man finde 10 fede og interessante temaer omhandlende det danske sprog. Hvorfor nævne det nu? Jo, jeg tænkte, at det måske kunne have interesse for eksempelvis dansklærere. Der er fx temaer om slang, bandeord, sms-sprog og meget andet. Jeg synes, at alle lærere har et ansvar for at formidle viden om vores sprog, eftersom det i min verden ikke er helt ligegyldigt, hvordan vi i fremtiden forvalter og dermed udvikler sproget. Det, at kunne udtrykke sig ordentligt og korrekt i forskellige sammenhænge og situationer er en dyrebar gave, som vi skal kæmpe for og værne om. Derfor er det, efter min bedste overbevisning heller ikke helt ligegyldigt, at der på torsdag udgives en ny retskrivingsordbog.

3 Kommentarer på "Ny retskrivningsordbog"

  1. PS, Hvis du som jeg holder af at forholde dig til sproget fx i et humoristisk lys, så tjek lige ordkløveren på facebook https://www.facebook.com/Ordkloveren

  2. …Og hvis I ikke orker at sætte jer ind i alle reglerne, så hent e-bogen ’21 sproglige dødssynder, og hvordan du undgår dem’ på:
    http://www.bro-blog.dk

    Reglerne bliver selvfølgelig opdateret efter 9. november!

    Mange hilsner
    Mette

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*