Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/eftersidderen.dk/public_html/wp-content/plugins/wordpress-ping-optimizer/cbnet-ping-optimizer.php on line 477

Videotjenester, hvorfor lever de et stille liv?

Jeg har ved flere lejligheder på denne blog forsøgt at gøre opmærksom på diverse videotjenester – primært i forhold til faget matematik. Før sommerferien var jeg her på bloggen ude med et indlæg om Løkkefonden og deres intention om at oversætte og udgive 1000 KhanAcademy-videoer til gavn og glæde for danske skoleelever, forældre og lærere. Dette blogindlæg er et forsøg på at tage et temperatur-check på disse tjenester – hvordan går det ser landskabet ud pt.?

Det ser fint ud, når man checker ind på Løkkefondens website og læser nyheden om, at danske skoleelever skal have glæde af op i mod 1000 instruktionsvideo’er i faget matematik. Dér, hvor kæden falder af, er, når man vil klikke sig videre og se nogle resultater på dansk – det er nemlig pt. ikke muligt. Jo altså, man kan klikke sig ind på Khanacademy’s website og se et hav af instruktionsvideo’er, men de er alle sammen på engelsk. Jeg synes, at Løkkefonden skuffer en smule for ikke at sige en hel del. Vi er snart fremme ved skolernes efterårsferie, og man kan ikke en gang fremvise blot nogle enkelte instruktionsvideo’er. Det er tyndt og uambitiøst, synes jeg.

“Vi er snart fremme ved skolernes efterårsferie, og man kan ikke en gang fremvise blot nogle enkelte instruktionsvideo’er. Det er tyndt og uambitiøst, synes jeg.”

Det er bliver ikke meget bedre, når man besøger foreningen Basidia‘s website (hvis du er i tvivl om, hvad Basidia er, så klik her), her mødes man af en forside, der kort sagt fortæller, at man pt. skændes om platformen. Af omveje har jeg erfaret, at beskeden på Basidia’s website skyldes, at man er hæftet om på nogle offentlige tilskudskroner og dermed også på nogle specifikke krav, som sandsynligvis stikker i en anden retning end bagmændenes.

Men hvad gør man så, hvis man gerne vil have fingrene i nogle instruktionsvideo’er? Tja, der er forskellige muligheder, hvis man kigger på fag som matematik og fysik. Jeg har tidligere omtalt sitet frividen.dk – hvis man gerne vil betale for servicen åbner der sig en helt skov af mere eller mindre gode sites. Jeg vil ikke bruge spalteplads på at beskrive dem alle her, et eksempel kunne være matematikfessor.dk, men der findes som sagt rigtig mange af den slags site. To fine alternativer til de allerede nævnte sites, når vi taler om matematik kunne være de to kanaler på youtube:

Endelig finder jeg det også værd at nævne betalingssitet restudy.dk. Jeg har fra en af idémændene bag sitet hørt, at de alene i dette skoleår allerede har streamet mere end 2 millioner undervisningsminutter, hvilket tydeligt viser, at der er et reelt behov for sådanne sites – det kunne vel nok være fedt, hvis der fandtes noget tilsvarende på folkeskoleniveau. Altså en videoportal der dækkede hele fagpaletten. Opfordringen er hermed givet videre.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NKmzZlLjIEc&feature=relmfu]

Det store spørgsmål, som jeg alle disse tjenester til trods ofte sidder tilbage med, er, hvorfor bruger elever, forældre og undervisere på folkeskoleniveau ikke disse tjenester noget mere? Det gør de måske også, min fornemmelse er imidlertid, at sådanne sites ikke  bruges i tilstrækkelig grad fx som et supplement til undervisningen, hvilket jeg finder meget ærgeligt. Jeg har ved flere lejligheder mødt forældre, der har efterspurgt videovejledninger, hvilket jeg vælger at se som et positiv tegn. Jeg tror nemlig, at skal denne måde have en chance for at vinde indpas i en ofte forstokket undervisningskultur blandt skolelærere, så skal presset komme nedefra fx fra forældrene eller eleverne.

3 Kommentarer på "Videotjenester, hvorfor lever de et stille liv?"

  1. Et andet sjovt supplement til lektiehjælpen kunne være EMU-træneren på:

    http://traeneren.emu.dk/ – der er ikke tale om decideret videohjælp, det er snarere forskellige øvelser – men bestemt et besøg værd alligevel.

  2. Der er jo også mulighed for at bruge videoklip og artikler fra http://www.dr.dk/skole – åbent for alle med uni-login.

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*