Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/eftersidderen.dk/public_html/wp-content/plugins/wordpress-ping-optimizer/cbnet-ping-optimizer.php on line 477

Den moderne skattejæger – geocaching

Hovsa, så kan man sørme også skrive skattejæger på visitkortet – øh, altså det handler ikke om skatte i traditionel forstand med gulddukater og diamanter i lange baner. Næh, jeg er begyndt at geocache, dvs. finde små skatte via min smartphone.

Hvis vi begynder helt fra scratch, er det måske lidt nemmere at forstå, hvad jeg snakker om?! Tilbage i maj 2000 gemmer den amerikanske IT-ingeniør Dave Ulmer en beholder i skoven nær sit hjem ved Beaver Creek, Oregon US. I beholderen har han lagt nogle videobånd, bøger, software, en slangebøsse – og en logbog. Hjemme igen deler han ‘cachen´s position på internettet med en opfordring til andre om at finde den: 

“Tag noget. Efterlad noget. Skriv i logbogen. God fornøjelse!”

Cach’en bliver hurtigt fundet, og på nettet fyldes logbogen med beretninger fra ‘skattejægerne’. Inspireret af Dave’s cache dukker flere nye cacher op i landskabet – en ny leg eller trend er født. Siden er der udlagt over 1.5 mio. cacher verden over. Alle cacherne har deres egne sider på internettet, ligesom de har hver deres egen placering i den fysiske verden, som man kan spore sig frem til fx ved at bruge håndholdte GPS-modtager (det kunne være en smartphone.

Der er store cacher med ting, børn kan bytte med; cacher, der egner sig fint til kørestolsbrugere og cacher, du kan stresse af med på en rask gåtur imellem to møder inde i byen – eller hængende frit 15 meter oppe i en trætop. Der er ’strække-benene’-cacher på rastepladser langs motorvejen. Og hovedbrud til de lange mørke vinteraftner for den, der holder af at løse gåder .. Cacherne kan rumme sjove egnshistorier, lære dig om plante- og dyrelivet, lede dig ud i smukke naturområder, til ’hemmelige’ strande, gamle ruiner og meget(!) mere …

“Fælles for alle cacher er, at de hver især gemmer på en oplevelse i forbindelse med selve skattejagten.”

Alene i Danmark skulle der efter sigende være udlagt mere end 20.000 cacher – så mon ikke der også er nogle i nærheden af dig, der blot venter på at blive fundet. Fælles for alle cacher er, at de hver især gemmer på en oplevelse i forbindelse med selve skattejagten.

Kan geocaching så bruges i forbindelse med undervisning? Det tror jeg faktisk godt kan lade sig gøre:

  • I natur/teknik kunne man tage på skattejagt i lokalområdet og dermed arbejde med GPS-koordinater og evt. kompas.
  • I historieundervisningen kunne man måske finde eller placere nye cacher på lokalhistoriske steder.
  • Geocaching kunne fx også være en anderledes O-løbsoplevelse i idrætstimerne.
  • Endelig kunne man i danskundervisningen bruge geocaching til at opbygge historier om skattejagt og gåder

Som jeg ser det er mulighederne mange – det er kun fantasien, som sætter begrænsningerne for anvendelsen af geocaching i undervisningen. Personligt bruger jeg det pt. for min fornøjelses skyld, men jeg går da med seriøse overvejelser om at bruge det i min undervisning, når jeg en dag vender tilbage efter endt barsel. Det eneste, der kræves er:

  • En brugerprofil på fx www.geocaching.com eller på www.geocaching.dk
  • En app til din smartphone fx c:geo til android, som er gratis eller Geocaching til iPhone, som koster i omegnen af en flad 50’er i App-Store.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-4VFeYZTTYs]

Share

1 Kommentar på "Den moderne skattejæger – geocaching"

  1. Hvis du er blevet nysgerrig og vil vide mere om Geocaching og hele det kodex, som følger, så skal du kigge her: http://geowiki.wegge.dk/wiki/Forside

    Geowiki indeholder desuden rigtig mange nyttige links om trenden.

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*