Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/eftersidderen.dk/public_html/wp-content/plugins/wordpress-ping-optimizer/cbnet-ping-optimizer.php on line 477

1001 fortællinger om Danmark

Nærmest ved et tilfælde faldt jeg i dag over et spændende site om Danmarks historie fortalt af kendte såvel som ukendte danskere. Sitet hedder “1001 fortællinger om Danmark“. På dette site kan du gå på opdagelse i kulturhistoriske fortællinger fra hele Danmark; fra Sorte Muld på Bornholm til Sorte Hest på Vesterbro. Fra Christiansø i øst til Blåvandshug i vest. Fra Grenen i nord til Gedser i syd.

Meningen med “1001 fortællinger om Danmark” er, som jeg ser det, at sitet skal inspirere til en søndagstur eller en længere rejse i landet – enten i fysisk eller interaktiv forstand. 180 såkaldte eksperter (dvs. kendte kulturpersoner) har skrevet indlæg inden for kulturarv og historie, men det bedste er, at sitet drives fremad af brugerne, dvs. dig. Hvis du smutter ind på sitet nu, kan du se, at mange allerede har tilføjet ligeså mange eller endnu flere nye steder.

“Med andre ord, kan brugerne (det kunne passende være eleverne) aktivt bidrage til databasen og dermed være en synlig del af Danmarkshistorien”

Alle kan som sagt bidrage til 1001 fortællinger; med kommentarer, fotos, links, video, og brugerne kan sætte nye prikker på kortet, hvis man mener, at der mangler nogle steder eller bedre endnu, hvis man har en god historie om et sted, som man gerne vil delagtiggøre alle os andre brugere i. Det eneste det kræver er en profil, som nemt oprettes på sitet.

“Sitet lægger jo i den grad op interaktion mellem det digitale medie og virkeligheden.”

Foruden eksperternes fakta om et givent sted kan du få andre brugeres erfaringer i form af fx kommentarer eller fotos. Går turen til fx Stevnsfortet kan du forberede dig ved at se videoen, hvor forfatter Leif Davidsen fortæller om Den Kolde Krig og fortet på Stevns. Når man så har været der rent fysisk, kan man kommentere på websitet med sine egne oplevelser, gode råd og billeder. Med andre ord, kan brugerne (det kunne passende være eleverne) aktivt bidrage til databasen og dermed være en synlig del af Danmarkshistorien. Sitet vil i kraft af bruger- og ekspertdeltagelserne konstant vokse som vidensbank om dansk kulturarv og kulturmiljøer. På samme tid vil siteogså kunne fungere som en digital mødeplads for kultur- og historieinteresserede – ikke bare i skoleregi men også på det mere generelle plan.

Umiddelbart finder jeg sitet hamrende interessant i forhold til undervisning i Danmarkshistorien. Sitet lægger jo i den grad op interaktion mellem det digitale medie og virkeligheden. Oveni alt dette rummer sitet også muligheder for at få læst enkelte temaer op uden, at man som bruger skal installere mere eller mindre fancy programmer eller services. Der er næppe tvivl om, at dette site vil gå over i historien som et af de bedste danske kultursites. Nøj, hvor jeg glæder mig til at tage det i brug – prof. såvel som på det private plan.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qiO_WZdH1pU]

Share

1 Kommentar på "1001 fortællinger om Danmark"

  1. Har netop hentet den tilhørende app (1001 stories of Denmark) til android. Det sørme godt nok snedigt, må jeg sige. Så får man lige et kort over området, hvor man befinder sig (brugeren er markeret med en blå prik, og alle seværdighederne har en rød nål), hvorefter man bare går igang. Du kan ovenikøbet også få teksterne læst op – smart, smart! Genial app, eftersom man ikke behøver at lade sig registrere af sitet for at bruge app’en.

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*